Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Petrinji

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Petrinji

Odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog, u znak sjećanja na dan kada su 1960. godine sestre Mirabal ubijene od strane diktatora Rafaela Trujilla u Dominikanskoj Republici.

Na području naše županije jedino sklonište i savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja je Centar za žene Adela. Centar svake godine u suradnji s Policijskom postajom Petrinja obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. I ove godine su uoči tog dana, u utorak 21. studenog, na gradskoj tržnici poslali važnu poruku borbe protiv nasilja nad ženama.

Senka Filipović, predsjednica udruge Centar za žene Adela, zahvalila je Gradu Petrinji koji godinama pomaže njihov rad. Istaknula je kako Petrinja pruža znatnu podršku, veću nego neki drugi veći gradovi. Iznijela je i novosti u radu skloništa koje je od Grada Siska dobilo novi prostor te su pri kraju sa selidbom i završnim radovima. „Novi prostor skloništa je puno veći od prijašnjeg i u njemu će naši korisnici imati bolje uvjete za boravak, a i naše djelatnice bolje uvjete za rad“ kazala je Filipović te dodala kako je sklonište nažalost puno, a sve je više i korisnica starije životne dobi koje su godinama trpjele nasilje i napokon skupile hrabrosti da to nasilje konačno i prijave. Zahvalila je svima koji pomažu udruzi u njezinom djelovanju bilo gradovima, bilo drugim donatorima.

Goran Pejnić, kontakt policajac PP Petrinja istaknuo je kako se na ovaj način želi osvijestiti i senzibilizirati javnost o doprinosu koji svatko od nas može dati borbi protiv nasilja nad ženama: „Ono što je najbitnije, to se sve događa u našoj neposrednoj blizini. Ovom prigodom želimo naše građane potaknuti da, ako nešto primijete, znaju koga i na koji način izvijestiti. Pejnić je istaknuo kako policija različitim aktivnostima radi na tome da građani budu svjesni neprimjerenih načina komunikacije i rješavanja razmirica u bračnoj, odnosno izvanbračnoj zajednici te kako te aktivnosti počinju polako i pokazivati rezultate.

I Grad Petrinja pridružio se obilježavanju te je pročelnica UO za društvene djelatnosti i imovinu Ana Aleksić Pezelj istaknula kako je Grad Petrinje u ovogodišnjem Proračunu za Centar za žene Adela osigurao dvostruko veći iznos nego prethodnih godina te će nastaviti podržavati njihov rad i u budućem razdoblju. Pročelnica je zahvalila i djelatnicima Centra za žene Adela što svojim radom pružaju pomoć ugroženim ženama, ali i medijima koji prenose ovu važnu poruku protiv nasilja nad ženama.

Tolerancija na nasilje mora biti nula, a obiteljsko nasilje ne smijemo doživljavati isključivo kao ‘privatnu stvar’ nego kao društveni problem.

izvor: petrinja.hr


Ispis   E-mail