U Petrinji obilježen Međunardoni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U Petrinji obilježen Međunardoni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog, Centar za žene Adela u suradnji s Policijskom postajom Petrinja i Centrom za socijalnu skrb Petrinja organizirao je u prostoru privremene gradske tržnice javnu akciju. Uz druženje s građanima i podjelu promotivnih i informativnih materijala cilj im je senzibilizirati javnost na problem nasilja koji je nažalost uvijek prisutan. Kako je napomenula Senka Filipović, predsjednica udruge Centar za žene Adela, njihovo sklonište je popunjeno u kontinuitetu te čak prelaze svoje smještajne kapacitete kako nijedna žrtva ne bi ostala uskraćena za traženu pomoć. Dodala je kako sklonište svake godine ima više zahtjeva za smještaj, a dotaknula se i financijskih problema obzirom da su sredstva kojima udruga raspolaže ostala ista, a cijene na tržištu i troškovi života su u velikom porastu.

Goran Pejnović, kontakt policajac Policijske postaje Petrinja istaknuo je kako se svake godine pridružuju ovoj akciji jer je nažalost nasilje u društvu uvijek prisutno te su preventivne akcije uvijek potrebne. Upozorio je kako ne treba zatvarati oči pred nasiljem te pozvao građane da nasilje koje primijete i prijave.

Podršku u obilježavanju borbe protiv nasilja uvijek daje i Grad Petrinja. Ovom je prilikom Ana Aleksić Pezelj, pročelnica UO za društvene djelatnosti i imovinu istaknula kako Grad prati rad Centra za žene Adela te je za sljedeću godinu osigurao više sredstva kojima će podržati njihov rad. „Bitno ja da smo sveprisutni i da da stalno podižemo svijest u borbi protiv nasilja. Nažalost, brojke su poražavajuće, ali nam je drago da su se žene ohrabrile i da svi zajedno progovaramo o ovoj tematici.“ – istaknula je Aleksić Pezelj.

Filipović je i ovom prilikom pozvala sve žene, ali i druge žrtve nasilja da se jave njihovom savjetovalištu Savjetovalište ( Kranjčevićeva 6, Sisak ili na broj telefona 044/888-888) gdje uz zajamčenu diskreciju mogu dobiti pravnu, socijalnu i psihološku pomoć.

tekst i foto: petrinja.hr


Ispis   E-mail