Održane akcije povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Održane akcije povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 22. rujna, u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena. Centar za žene Adela obilježio ga je i ove godine, akcijama u Glini, Petrinji i Sisku, u suradnji s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, nadležnim policijskim postajama, te područnim uredima Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

U Petrinji je ove godine obilježavanje održano u utorak 19. rujna 2023. na Gradskoj tržnici (izmještenoj na Trgu hrvatskih branitelja) gdje je postavljen info pult, a prolaznicima dijeljeni informativni letci. Cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama.

Senka Filipović iz Centra za žene Adela pojasnila je kako Centar u suradnji s policijom i Hrvatskim zavodom za socijalni rad svake godine obilježava Dan borbe protiv nasilja nad ženama, te kako godinama o tome pričaju i podižu svijest, no kako je porast nasilja u porastu što je poprilično poražavajuće.

„Vidimo da je nasilje u porastu, ima i puno ubojstava, što je strašno za ovu našu malu državu. Mi smo tijekom cijele godine, borimo se, nastojimo ni jednu ženu ne odbiti. Uvijek nastojimo pronaći krevet za naše štićenice, no veseli nas što selimo u novu ustanovu gdje ćemo moći smjestiti oko 25 osoba, a možda i više,“
– kazala Filipović, te zahvalila Gradu Petrinji na podršci i pomoći.

I ove je godine, u četvrtak 21. rujna 2023. godine u Glini također obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u suradnji s Područnim uredom Hrvatskog zavoda za socijalni rad, te Policijskom postajom Glina.

Iz Gline su također poslane poruke ženama u kojima ih se poziva da prepoznaju znakove nasilja u obitelji, da se savjetuju i da potraže pomoć obzirom da u Hrvatskoj postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu. Nasilje nad ženama predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava. O ovom problemu treba javno govoriti jer nasilje nije privatni već društveni problem.

Na Gradskoj tržnici Sisak u petak 22. rujna 2023. godine također je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Centar za žene Adela u suradnji s HZSR, Područnim uredom Sisak i Policijskom postajom Sisak organizirao je javnu akciju na tržnici gdje su se posjetiteljima podijelili promotivni letci i ostali materijali o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, a stručni tim razgovarao je s građankama i građanima. Akciju su podržali gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i njezin zamjenik Marko Krička.

Grad Sisak uložio je pola milijuna eura u sigurnu kuću, a uložit će još barem 200 tisuća kuna za građevinske radove.
Predsjednica Centra za žene Adela, Senka Filipović, tijekom javne akcije zahvalila se Gradu Sisku i gradonačelnici Kristini Ikić Baniček na podršci u borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Sisku su nazočili i zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije, Mihael Jurić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, Alenka Ljubešić.

Sisačko-moslavačka županija temeljem Sporazuma iz vlastitog proračuna sufinancira rad i djelovanje Centra za žene Adela, udruge koja vodi jedinu Sigurnu kuću u županiji.

foto i tekst: Sisačko-moslavačka županija, Grad Sisak, Grad Petrinja

 


Ispis   E-mail