Održana sjednica Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Sjednica Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u četvrtak, 22. rujna 2022. održana je sjednica Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji kojom je predsjedao ministar Marin Piletić.

Na sjednici su uz članove Nacionalnog tima sudjelovali i predstavnici pružatelja usluga savjetovališta i skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji kao i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Ministar Piletić istaknuo je važnost obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama te informirao o aktivnostima resornog ministarstva u pogledu borbe protiv nasilja nad ženama kao i o postignućima Vlade u području zaštite od nasilja nad ženama i u obitelji i unaprjeđenja skrbi za žrtve nasilja. Sudionici sjednice informirani su i o radu Nacionalnog pozivnog centra 116 006.

Također, predstavljena je i nova socijalna usluga – Psihosocijalni tretman radi prevencije nasilničkog ponašanja, kao i mjere za ublažavanje utjecaja porasta troškova energenata kod pružatelja usluga za žene žrtve nasilja u obitelji.

Ministar Piletić naglasio je intenzivan rad sustava na jačanju kapaciteta i izobrazbe stručnjaka iz svih resora koji postupaju u predmetima nasilja te kako je u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave uspostavljen e-očevidnik počinitelja i žrtava nasilja u obitelji s ciljem razmjene informatičkih podataka s centrima za socijalnu skrb.

Na sjednici, na kojoj je nazočila i predsjednica Centra za žene Adela Senka Filipović, uručeno j i 16 ugovora ukupne vrijednosti 830 tisuća kuna savjetovalištima i skloništima za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji. Navedena financijska sredstva osigurana su kao podrška uslijed porasta cijena energenata. 

DSC 6592

DSC 6594

tekst i foto: https://mrosp.gov.hr/


Ispis   E-mail