Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Petrinji

Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Petrinji

Članice Centra za žene Adela u suradnji s Policijskom postajom Petrinja i Centrom za socijalnu skrb Petrinja na Gradskoj tržnici u Petrinji organizirali su javnu akciju, podjelu promotivnih letaka i ostalog materijala o postupanju u slučaju nasilja u obitelji povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj se obilježava 22. rujna, u znak sjećanja na ubojstvo triju žena koje se 22. rujna 1999. godine dogodilo na zagrebačkom Općinskom sudu. Akciju je, kao i svake godine dosada, podržao Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje koji je poručio: „Drago mi je što je Grad Petrinja partner Udruzi Adela koja skrbi o ženama, o svim onim ciljanim skupinama koje su nažalost fizički ugrožene. Nasilje nad ženama, nad bilo kojim skupinama, majkama, bakama, djevojkama, djeci, jednostavno u društvu ne može biti prihvatljivo, mi odlučno moramo stati iza toga i reći da takve stvari se ne smiju događati, to je ustvari velika slabost društva, to je slabost muškaraca koji to rade i mislim da te slabosti treba jednostavno eliminirati na način da se pridružimo akciji, da kažemo NE nasilju i da društvo senzibiliziramo jer bez medija, bez poruke ključnih ljudi u sustavu, mislim da se nećemo popraviti"

Senka Filipović, predsjednica Centra za žene Adela, u sklopu kojeg djeluje sklonište za žrtve obiteljskog nasilja, istaknula je: „Mi kao udruga dajemo besplatne pravne savjete i savjete socijalne radnice u našem Savjetovalištu u Sisku u Kranjčevićevoj 6, svakog utorka od 17 do 19 sati za sve građane i građanke SMŽ i šire, bilo da su to žrtve nasilja u obitelji i članovi njihovih obitelji, sve mogu dobiti od nas i savjete i drugu pomoć. Na tajnoj lokaciji je naše sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji. Situacija je kritična, naše sklonište je od početka ove godine puno, mjesta nema, zahtjeva ima puno, nasilje je u porastu. Nastojimo senzibilizirati javnost na problematiku nasilja u obitelji i nasilja nad ženama i poslati jasnu poruku da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. Imamo i SOS telefon i molimo sve građane i građanke da prijave nasilje, ne mora se desiti samo u njihovoj kući ako se desi i u susjedstvu, ako čuju za nasilje treba prijaviti nasilje, naš broj je 044/888 – 888. Prijavite nasilje to je plemenit čin, pomoći ćete mnogoj djeci, mnogim ženama koje su žrtve nasilja u obitelji.“

 


Ispis   E-mail