Akcije u Sisku i Petrinji

Akcije u Sisku i Petrinji

Kao i prethodnih godina i ove godine, uz poštivanje svih epidemioloških mjera vezano za pandemiju COVID-19, Centar za žene Adela je u suradnji s partnerima, Policijskom upravom sisačko-moslavačkom i nadležnim Centrima za socijalnu skrb javnim akcijama u Petrinji i Sisku obilježio „Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama“.

Na Gradskoj tržnici u Petrinji, podjelom letaka i promotivnih materijala, u organizaciji Centra za žene Adela, Policijske postaje Petrinja, Centra za socijalnu skrb Petrinja i Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj, u utorak 24.11.2020. godine obilježen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Senka Filipović, predsjednica Centra za žene Adela, tom prigodom je kazala: „Prije svega želim pozdraviti predstavnike Grada Petrinje, na čelu s gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem, koji nam sve ove godine pomažu i pružaju nam podršku u radu našeg skloništa i naše udruge. Centar za žene Adela je nevladina organizacija koja jedina na ovom području izravno pruža podršku žrtvama nasilja u obitelji, dakle smještamo žrtve nasilja, pružamo im svu potrebnu savjetodavnu, stručnu, pravnu i pomoć socijalne radnice, kao i svu ostalu potrebnu pomoć. Ovom javnom akcijom obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (25. studenoga) i zahvaljujemo se i medijima, jer bez vas naša poruka ne bi došla do žrtava nasilja, do žena, vi ste nam velika podrška i puno vam hvala. Mi, kao Centar, pružamo besplatne pravne savjete i smještaj, radimo na dvije lokacije, u Savjetovalištu, u središtu grada, (S.S.Kranjčevića 6, Sisak), svakog utorka, od 17 do 19 sati, pružamo besplatne pravne savjete i savjete socijalne radnice, a naše sklonište, koje se nalazi na tajnoj adresi, je za smještaj. Žrtva nas može nazvati sama ili putem Policije, ne treba imati straha, a žrtve su uglavnom te koje se boje ili se boje odmazde, dakle još većeg nasilja kada se vrate ili ih je sram od okoline, obitelji i moramo im poručiti da je nasilje krajnje neprihvatljiv oblik društvenog ponašanja, kazneno djelo i žrtve se ne smiju bojati prijaviti ga. Javite se na naš SOS telefon 044/888-888, koji je otvoren od 0 – 24 sata, tu smo i pomoći ćemo vam. Također, obzirom nas je zadesila i koronakriza, uz to i hladnije vrijeme, nasilje je u porastu, nažalost naše sklonište je puno, ljudi su jednostavno prisiljeni živjeti u kući, ograničeno im je kretanje, sve je to razlog za pojačano nasilje, ali nije opravdanje i „kratak fitilj“ tih nasilnika još više dolazi do izražaja, netolerancija i zbog toga je zapravo to nasilje u porastu. Tu nam puno pomažu Policija, Centar za socijalnu skrb i poruka je ženama, žrtvama nasilja u obitelji, neka se jave, potraže našu pomoć i svima ćemo pomoći.“

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u srijedu 25.11.2020. godine je na Gradskoj tržnici Kontroba u Sisku provedena javna akcija koju su organizirali Centar za žene Adela i PU sisačko-moslavačka.

Akciji se pridružio i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač. Policijski službenici i članice Centra za žene Adela informirali su javnost o važnosti rada na prevenciji suzbijanja nasilja nad ženama podjelom letaka i ostalog promotivnog materijala.

foto: PU smž, Portal53, Grad Sisak


Ispis   E-mail