Portal53: Akcija Centra za žene Adela uoči Međunarodnog dana žena

Ispis

PETRINJA – Uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana žena, aktivistice Centra za žene Adela na petrinjskoj su gradskoj tržnici danas sa zainteresiranim građankama i građanima razgovarale o položaju žena u društvu, ženskim pravima, ravnopravnosti među spolovima te prevenciji nasilja.

„Uoči Međunarodnog dana žena Centar za žene Adela u suradnji s Policijskom postajom Petrinja organizirao je ovaj informativno – edukativni štand gdje želimo s našim građankama i građanima ostvariti kontakt i razgovarati općenito o pravima žena, položaju žena u društvu, ravnopravnosti među spolovima, mirnom rješavanju sukoba i jednom kvalitetnom životu u sadašnjosti i budućnosti.

Za ovu prigodu, zajedno s policijom smo pripremili razne informativne letke koji se odnose na problematiku obiteljskog nasilja. Isto tako građankama dijelimo čestitke povodom Međunarodnog dana žena i male ukrasne cvjetove od papira koji su izrađeni u kreativnim radionicama Tajnog skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja. Ove jedinstvene, unikatne uratke su napravili žene i djeca koji su trenutno u skloništu“, rekla je predsjednica Centra za žene Adela, dr. sc. Daša Poredoš Lavor .

Tajno sklonište Centra za žene Adela jedino je takvo sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u Sisačko – moslavačkoj županiji.

„Mi, kada je to potrebno i kada hitnost stanja zahtjeva, uzimamo žene i iz drugih krajeva Hrvatske. Sklonište i rad Centra za žene Adela financira se temeljem projekata upućenih Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Sisačko- moslavačkoj županiji, Gradu Sisku, a ove godine smo se obratili, putem objavljenog projekta i za pomoć Gradu Petrinji. Naime, temeljem nacionalne Strategije za borbu protiv nasilja nad ženama očekuje se i da se jedinice lokalne uprave i samouprave uključe u podršku, u sufinanciranje ovih aktivnosti, kako Tajnog skloništa, tako i Savjetovališta koje je u sklopu Centra za žene Adela“, objasnila je Poredoš Lavor.

Nažalost, o nasilju nad ženama, u našem se društvu još uvijek progovara prigodničarski, uz pojedine datume, poput Dana žena. No nasilje se događa 365 dana u godini.

„Općenito ako krenemo gledati nacionalnu razinu gdje je svaka četvrta žena doživjela neki oblik nasilja, pri čemu svaka treća žena i fizičko zlostavljanje, onda vidimo koliko je situacija alarmantna. Isto tako svjetske statistike kažu da svakih deset sekundi u svijetu jedna žena trpi neki oblik nasilja. Dakle, možemo samo zamisliti, koliko je već tijekom ovog našeg razgovora žena već nastradalo i koliko ih pati. Što se tiče naše županije, otkad su zakoni nekako drukčije postavljeni, nema dovoljno jasnih, sustavnih evidencija koje se odnose isključivo na obiteljsko nasilje. No činjenica je da kvalitetnom prevencijom možemo puno toga izbjeći. Znači, jednostavno podučiti ljude kako razgovarati, kako rješavati probleme, kako doći do zajedničkog cilja i onda kada se razilazimo u nekim očekivanjima i temi. Zato smo mi počeli intenzivnije raditi s djecom i mladima, osnovnoškolcima i srednjoškolcima da negdje već od najranijih dana počnemo mlade ljude učiti kako uopće doći do onih situacija kada treba uključiti mozak, racionalan dio i pokušati nekakvim kvalitetnim putem zaobići situaciju koja bi mogla uzrokovati nasilje. Dakle, osvijestiti problem, razgovarati, na kvalitetan način pokazati svoje osjećaje i djelovati tako da pri tom ne štetimo drugima“, rekla je Poredoš Lavor.

Akciji Centra za žene Adela pridružio se i Goran Pejnović, kontakt policajac iz Policijske postaje Petrinja:

„Ovdje smo danas na poziv Centra za žene Adela iz Siska s kojima obilježavamo Dan žena, poseban dan za žene kojim se želi skrenuti pozornost na njihova prava u društvu koja se ne smiju umanjivati, što je nažalost danas prisutno. Ujedno, ovdje smo i kako bismo senzibilizirali javnost na nasilje nad ženama prisutno u obiteljima. Zajedno s centrom za žene Adela mi pokušavamo ženama i čestitati sutrašnji njihov dan, ali i senzibilizirati građane na probleme koji se događaju oko njih, pozvati ih da ne zatvaraju oči oko toga, već da budu od koristi i pomognu“, rekao je Pejnović.

Poruku koju su aktivisti i volonteri Centra za Adela u suradnji s policijom današnjom akcijom željeli poslati, sažela je predsjednica Centra za žene Adela, dr. sc. Daša Poredoš Lavor :

„Za nasilje bilo koje vrste nema ni potrebe ni opravdanja. Jednako vrijede i žene i muškarci i svi imamo svoje mjesto pod ovim nebom“.

objavljeno 07.03.2017.: http://portal53.hr/?p=11570

Friday the 18th. Centar za žene Adela ..::.. izrada BIT centar d.o.o.
Template © themesbase | Themesbase