Povodom Valentinova …

Kreirano Petak, 10 Veljača 2017

Zaljubljenost je faza intenzivnih osjećaja, koja obiluje idealizacijama partnera, kada smo spremni na razna žrtvovanja i ludosti, kada nastojimo pod svaku cijenu ugoditi našem partneru, osobno se pokazati u što boljem svjetlu. Zaljubljenost je osjećaj koji nas čini ovisnima o drugoj osobi. Priroda naše ljubavi s vremenom se mijenja.

Ako smo uspješno preživjeli zaljubljenost, karakterističnu za početnu fazu odnosa, te i dalje ostali zajedno, zaljubljenost postupno prelazi u zrelu partnersku ljubav. Ova promjena događa se u razdoblju od 6 do 30 mjeseci (2,5 god.) od početka veze.

Najvažnija je funkcija zaljubljenosti u stvaranju privrženosti i povezanosti nužne za postizanje više razine odnosa kao što je zrela ljubav. Kad faza zaljubljenosti prođe, većina nas otkrije da nam je zapravo potreban prijatelj – netko tko će se veseliti našim uspjesima, suosjećati u trenucima neuspjeha i razumjeti naše želje i interese - a to je upravo ono što nam pruža zrela partnerska ljubav.

Ljubav je rezultat slobodnog izbora. Dvoje ljudi se vole onda kada su sposobni živjeti jedno bez drugoga, ali su izabrali živjeti zajedno. dr. sc. Daša Poredoš Lavor, predsjednica Centra za žene Adela

 

Thursday the 22nd. Centar za žene Adela ..::.. izrada BIT centar d.o.o.
Template © themesbase | Themesbase