Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Kreirano Petak, 25 Studeni 2016

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga, u Sisku i Petrinji provedena je Javna akcija o podizanju svijesti kod građana/ki da je nasilje na ženama i djecom u Republici Hrvatskoj kažnjivo djelo.

„Što se tiče ove godine, u odnosu na prethodnu, imamo povećanje traženja savjeta, dolazaka u savjetovalište i samog smještaja žena i djece u tajno sklonište. Problemi su još uvijek, najviše fizičke naravi, međutim jako je povećan broj psihološkog i ekonomskog zlostavljanja, što je odraz situacije u cijeloj našoj državi. Jako puno problema imamo s institucijama koje odrađuju najveći dio posla i tu moram naglasiti da je prije tri godine osnovan nacionalni tim za borbu protiv nasilja nad ženama, gdje je to kasnije „spušteno“ na županijske timove, ali nažalost u našoj županiji taj tim nije zaživio i dan danas još uvijek ne radi ono što bi trebao.“ – kazala je Marijana Kovačević, predsjednica nevladine organizacije Centra za žene Adela u čijem sklopu radi tajno sklonište za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja.

Dalje je pojasnila: „Ti su timovi osnovani u cilju da se povežu sve institucije s nevladinom organizacijom koja radi na prevenciji i pomoći ženama i djeci, žrtvama obiteljskog nasilja kako bi se neki postupci, koji su hitni, mogli ubrzati i što kvalitetnije odraditi kako bi žena i dijete bili sigurniji i što prije izašli iz skloništa. U te timove su uključeni policija, pravosuđe, centri za socijalni skrb, školstvo, državno odvjetništvo, liječnici opće obiteljske i hitne medicine, nevladine organizacije. Međutim, naš županijski tim jednostavno ne radi, za razliku od timova u nekim županijama, što je potvrđeno i na nedavnom sastanku Nacionalnog tima u Fužinama, koji pokušavaju i uspijevaju riješiti goruće probleme za ženu u vrlo kratkom roku. Zato ovim putem molim predsjednika našeg županijskog tima, da se pokrene rad i napokon ustroji zbog toga što najviše ispaštaju djeca.“

Potporu ovoj akciji daje i Sisačko-moslavačka županija, a što je potvrdila i zamjenica župana Anita Sinjeri Ibrišević, poručivši: „Ta poruka je jednostavna, stop nasilju nad ženama. Sisačko-moslavačka županija, kao i svake godine, podržava ovaj projekt i rad Centra Adela, a u svom financijskom proračunu odvajamo ozbiljna sredstva za rad Centra. Danas smo se okupili ovdje kako bi dali potporu i ženama, ali i kako bi među ljudima raširili svijest o tome da moraju biti svjesni onoga što se oko nas dešava, da ne treba zatvarati oči pred stvarnosti.“

Istaknula je i kako su, nažalost, brojke vrlo tamne i govore u prilog tome da je situacija izuzetno loša, što se može povezati i načinom i uvjetima u kojima se danas živi u Republici Hrvatskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, a što se može povezati i prethodnim ratnim događanjima, jer jednostavno ljudi su ovdje doživjeli različita zlodjela, teške sudbine koje sigurno utječu na psihu zlostavljača.

Izrazila je i zadovoljstvo što su članice Centra Adela u Dječjoj knjižnici razgovarale s mladim naraštajem, jer je bitno da se probudi svijest i kod najmlađih, naročito kod djece koja potiču iz obitelji zlostavljača koja nažalost ponavljaju ponašanje svojih roditelja, te misli da je edukacija svih segmenata društva izuzetno bitna.

Osim u Sisku akcija je provedena i u Petrinji, a Goran Pejnović, kontakt policajac Policijske postaje Petrinja, je tom prigodom naznačio kako ovom akcijom žele senzibilizirati javnost o problemu koji je prisutan, ne samo kod nas, nego i u svim sredinama, te je nastavio: „Ujedno i educiramo ljude da znaju što je obitelj, što čini obitelj, kako prepoznati nasilje u obitelji, kome se obratiti, kako pomoći onome tko trpi nasilje u obitelji, koje brojeve nazvati. Dijelimo i naše promotivne letke koji sadrže određeni edukativni sadržaj kojim se mogu upoznati o svim ovim činjenicama. Ova akcija se provodi baš radi toga da bi se mogao što bolje zaštititi onaj osjetljivi dio građanstva, a to su žene, pogotovo one koje trpe nasilje u obitelji bilo da je to psihičko, fizičko ili materijalno, znači u bilo kojem smislu, da možemo zaštititi tu ranjivu skupinu ljudi.“

Podsjetio je i na brojčane pokazatelje koji pokazuju kako je to još uvijek u nekakvom blagom porastu, ali za razliku od prijašnjih godina može se reći da je ipak u blažem padu. Međutim, najgora stvar u svemu tome je što najviše dolazi do toga da su to obitelji koje su već bile u tretmanu Centra za socijalnu skrb i policije.

fotogaleriju pogledajte ovdje

tekst i foto: portal53.hr

Thursday the 22nd. Centar za žene Adela ..::.. izrada BIT centar d.o.o.
Template © themesbase | free joomla 2.5 templates