Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Kreirano Nedjelja, 25 Rujan 2016

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je 22.09.2016. godine u nizu gradova diljem Hrvatske, a u gradovima i općinama naše županije njegovo obilježavanje organizirala je Policijska uprava sisačko-moslavačka.

U Sisku su tim povodom djelatnici Policijske uprave u suradnji s Centrom za žene Adela i Obiteljskim centrom Sisačko – moslavačke županije na gradskoj tržnici organizirali info pult na kojem su građane informirali o oblicima nasilja nad ženama, znakovima takvog nasilja, mjestima i mogućnostima podnošenja prijave te o adresama i telefonskim brojevima udruga koje su uključene u područje borbe protiv nasilja nad ženama.

Slavko Jerković, policijski službenik za nadzor, planiranje i prevenciju iz Ureda načelnika Policijske uprave sisačko – moslavačke rekao je kako statistički podaci ukazuju na smanjenje trenda nasilja nad ženama.

„Možemo reći da je u odnosu na osam mjeseci 2015. godine broj prekršaja smanjen za 18,2 % , a broj počinitelja za 19,9 %. Kad gledamo u brojkama, 2016. godine se dogodilo 396 prekršaja, a 2015. godine 484. U tih 396 prekršaja bilo je 503 počinitelja, od čega 368 muških i 135 ženskih osoba. Nažalost, imali smo i 135 „povratnika“ , što je skoro jedna trećina. Godinu ranije, dakle 2015. imali smo 628 počinitelja, što pokazuje da je općenito trend nasilja u obitelji smanjen“, rekao je Jerković.

Naravno, riječ je o prijavljenom nasilju, no uvijek ostaje i ona „siva zona“policiji neprijavljenog nasilja, tako da su stvarne brojke vjerojatno veće. Važno je pri tom imati na umu kako žrtve nasilja nisu samo brojke, statistički podaci, već ljudske sudbine.

Jedna od zadaća informativno – edukativnih akcija poput ovih današnjih je potaknuti ljude da prijave nasilje ako se događa u njihovoj sredini. Više o tome građani su danas u Sisku mogli doznati od policijskih djelatnika, članica Centra za žene Adela i djelatnika Obiteljskog centra SMŽ. No, prijavljivanje nasilja samo je jedna od mjera koje se poduzimaju kada do njega već dođe. Stoga je izuzetno važno educirati ljude za nenasilje, a ta edukacija treba početi već od malih nogu.

tekst i foto: portal53

Thursday the 22nd. Centar za žene Adela ..::.. izrada BIT centar d.o.o.
Template © themesbase | free wordpress templates