O stresu koji doživljavaju žene

Kreirano Utorak, 28 Veljača 2017

O stresu koji doživljavaju žene tema je emisije “Bogatstvo različitosti” pri Radio postoji Novska u kojoj će predsjednica Centra za žene Adela dr. sc. Daša Poredoš Lavor govoriti povodom nadolazećeg Međunarodnog dana žena. Emisiju možete poslušati u četvrtak 2. ožujka u 15 h na Radio postaji Novska (88,3MHz), a reprizu u nadolazeću nedjelju u 13 sati.

Kada ih svakodnevni stres stisne u kut, žene se s njime mogu lakše nositi nego muškarci. Žene se bolje nose sa stresom nego pripadnici snažnijeg spola. Iako će se s ovom tvrdnjom složiti većina žena, kojima je multitasking u malom prstu, s obzirom na to da su upravo one te koje vode kućanstvo, brinu se o djeci i paralelno rade na svojoj karijeri, američko je istraživanje to potvrdilo i na znanstvenoj razini. Žene se lakše nose sa stresom nego muškarci zbog zaštitnog učinka hormona estrogena, objasnili su stručnjaci Sveučilišta u Buffalu. Naime, estrogen blokira negativne posljedice stresa na mozak.

Stres izaziva raniju menopauzu. Visokom razinom stresa smatra se potreba za brzim obavljanjem zadataka, te obavljanje više zadaća odjednom. To potvrđuje francusko istraživanje provedeno na 1500 ispitanica. Stres utječe na ravnotežu hormona što može ubrzati starenje jajnika. Menopauza je u prosjeku počinjala u 52. godini života, a u 9% ispitanica koje su izjavile da su pod stresom u obitelji i na poslu i koju godinu ranije. Gotovo iste učinke može proizvesti i pušenje više od 10 cigareta na dan.

 

Thursday the 4th. Centar za žene Adela ..::.. izrada BIT centar d.o.o.
Template © themesbase | Themesbase